Priprava na tetoviranje

Priprava na tetoviranje

Tetoviranje je proces vnosa posebnih črnil pod kožno povrhnjico, kjer so trajno vidni. Za to, da tetoviranje poteka nemoteno, bo poskrbel izbrani tattoo artist ali tetovator. Kljub temu pa moramo za dobro tattoo izkušnjo poskrbeti tudi sami. Kako se lahko pripravimo na tetoviranje in na kaj moramo biti pozorni še pred obiskom tetovatorja?

Za tetoviranje je potrebna čista in zdrava koža

Večkrat izvzeto, a zelo pomembno mesto imata:

  1. Vsakodnevna in redna osebna higiena.
  2. Zdravje naše kože.

Da se tattoo dobro ohrani in črnilo zadostno prodre v kožo, mora koža biti prožna, navlažena, predvsem pa zdrava.

Zdravo kožo lahko dosežemo le tako, da že kakšen mesec pred tetoviranjem upoštevamo naslednje:

  • Se dnevno mažemo s hidratantno kremo (najbolje pred spanjem).
  • Uporabljamo neinvazivne izdelke (brez alkohola ali parfumov, ki lahko povzročijo razdraženost kože).
  • Koži privoščimo piling.
  • Pazimo, da ne pride na predelu tetoviranja do udarnin ali ureznin.

Prav tako je pomembno, da se pred, med in po tetoviranju izogibamo soncu. Sončna svetloba lahko neposredno poškoduje našo kožo. Zato je dobro, da redno (večkrat dnevno) na telo nanašamo sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem (30 ali več). Prav tako odsvetujemo tetoviranje po poletnih počitnicah ali dopustu! Vaš tetovator bo zelo zadovoljen, ko bo tattoo risbo izrisal na zdravo kožo, saj bo tudi sam imel lažje delo ob tetoviranju.

Poleg zdrave kože je seveda ključna vsakodnevna in redna osebna higiena. Pred obiskom se obvezno oprhajte in umijte! Če boste imeli tattoo v neposredni bližini intimnih predelov, pregibov in drugih mest, kjer se veliko potite, prinesite s seboj nežne čistilne robčke. Z njimi se lahko še pred tetoviranjem obrišete. Iz izkušenj vam lahko povem, da mi med tetoviranjem ni lahko, če moram zadrževati zrak zaradi neprijetnih vonjav (pa naj bodo še tako naravne in človeške).

Kožne bolezni in tetoviranje

Če imate na predelu, ki si ga želite tetovirati, kožne težave, se o tetoviranju najprej posvetujte z zdravnikom. Vaš osebni zdravnik ali dermatolog vam lahko zaradi kožnih težav tetoviranje tudi v celoti odsvetuje.

V studiu se je že zgodilo, da je k meni prišla stranka na naročeni termin, kjer sem ugotovila, da tetoviranje ne bo mogoče. Če namreč opazim, da ima koža znake okužbe (virusne ali bakterijske), znake kožnih bolezni (luskavice) ali drugih zdravstvenih težav (sem spadajo tudi določene oblike aken), bom tetoviranje zavrnila ali prestavila.

Vaše zdravje je v studiu Petra Fon Tattoo na prvem mestu. Poskrbim, da je studio brezhibno čist in pripravljen za delo. Tako tudi preprečim, da bi z vašo odprto kožo prišle v stik bakterije, virusi in druge škodljive snovi.

Ko nas med tetoviranjem zagrabi panika

Na vašo izkušnjo s tetoviranjem gotovo pomembno vplivajo tudi strah, stres in živci. Če vas je strah in ste med tetoviranjem napeti, se prav zaradi tega veliko premikate. Vse to otežuje delo tetovatorja, ki težje zariše linije v vašo kožo. Z napetostjo lahko nastopijo tudi utrujenost, vrtoglavica in slabost, kar lahko vodi do predčasne prekinitve tetoviranja.

Če vas je tetoviranja strah, se lahko o tem pogovorite s svojim tetovatorjem. Odprta in iskrena komunikacija je ključna, da vas lahko tetovator pomiri in spremlja tako pred kot med tetoviranjem. Po potrebi lahko med tetoviranjem naredimo premor, opravimo skupaj kakšne dihalne vaje ali enostavno počakamo, da ste spet sproščeni.

Znanci in prijatelji, ki so se že tetovirali, lahko nudijo odlično podporo in pomoč. V studiu dovoljujem prihod še ene osebe poleg stranke, če bi ta potrebovala »moralno podporo« med tetoviranjem.

Kaj svetujemo

Verjetno ste tudi že kje prebrali spodnje nasvete. Zato ni nič narobe, če jih še enkrat ponovimo, da bo vaša izkušnja s tetoviranjem kar se da mirna:

  1. Na tetoviranje pridite spočiti! Če smo utrujeni oz. nenaspani, naši hormoni ustvarijo dodaten občutek stresa. Na tetoviranje ne hodite, če ste dan prej delali/žurirali/se učili do zgodnjih jutranjih ur.
  2. Na tetoviranje ne hodite pod vplivom drog ali alkohola. Tukaj ni opozorilo omejeno na kopico zdravstvenih težav, do katerih lahko pride (omedlevica, slabost ipd.). Osebe pod vplivom substanc so lahko tudi nenadno agresivne, paranoične in nestabilne. V studiu oseb pod vplivom substanc ne tetoviramo, niti jim ne dovoljujemo vstopa v studio.

V studiu poskrbim, da bo končni tattoo vedno 100-odstoten. Morebiten strah zaradi oblikovanega tattooja je tu povsem odveč. Če vam kljub temu tattoo dizajn ni všeč, ste si premislili ali niste več prepričani, da bi ga sploh imeli, mi to povejte. Raje vidim, da ostane vaša koža nedotaknjena, kot da bi na njej nosili tattoo, ki vam ni všeč.

Prazna vreča ne stoji pokonci

Slovenski pregovor se odlično prilega tetoviranju. Na termin pridite vedno siti in hidrirani. Pred tetoviranjem priporočamo kakovosten obrok z zadostno količino kompleksnih ogljikovih hidratov (da ne boste prehitro lačni) in beljakovin (da vam ne poidejo moči).

S seboj imejte kakšen sladek priboljšek, če bi se slučajno slabo počutili ali če bi se vam pojavila lakota. Pri sebi imate lahko tudi steklenico vode, v studiu smo veliki podporniki ledenega čaja in pinga :).

Po tetoviranju prav tako svetujemo kakovosten in obilen obrok, saj med tetoviranjem izgubite kar nekaj tekočin (kri, limfa, pot). Zaradi bolečin in trajanja izdelave tattooja pa ste lahko na koncu precej utrujeni.

Zdrav tattoo na zdravem telesu

Tetovator se bo vedno potrudil, da bo končni izdelek kakovosten in točno tak, kot si ga sami želite. Kot pa smo lahko skupaj videli, je precejšen del procesa tetoviranja odvisen tudi od nas samih.

Svetujemo, da se zgornjih nasvetov pred samim tetoviranjem držite in poskrbite, da bo vaša izkušnja s tetoviranjem kar najboljša. Imate še kakšna vprašanja? Pišite nam na naš elektronski naslov. Z veseljem vam bomo odgovorili! Naročanje na tetoviranje pri nas je mogoče le prek obrazca ob odprtih prijavah.