Tattoo nega: Kako poskrbeti za pravilno celjenje

Tattoo nega - kako negovati svoj nov tattoo

Tattoo nega je ključna, če želimo imeti lep in pravilno zaceljen tattoo. Za kakovosten tattoo lahko veliko poskrbimo že pred samim obiskom tattoo studia. Ne smemo pa izpustiti nege, ki tetoviranju sledi. A kaj se bo z vašim tattoojem dogajalo v tednih, ki bodo sledili po tetoviranju?

Prva faza celjenja

V prvih dneh po tetoviranju se mora koža najprej spet zaceliti. S prodiranjem igle za tetoviranje pod kožno povrhnjico namreč to v celoti »spraskamo«. To pomeni, da je vaša koža prve dni popolnoma nezaščitena. Ko je tetoviranje zaključeno, bo tetovator v studiu tattoo dobro razkužil, namazal in zaščitil s folijo. Različni tattoo studiji uporabljajo različne izdelke, ki poskrbijo za čist tattoo.

Zaščitne folije, ki jih dobite v mojem tattoo studiu, so posebej zasnovane za tatuje. Folija namreč dovoljuje prehod zraka (da se tattoo »suši« in celi), obenem pa preprečuje vdor vode, bakterij ter drugih škodljivih elementov, ki bi tattooju škodovali.

Ob namestitvi folije svetujem, da te ne odstranjujete vsaj prve tri dni po izdelavi tattooja. Nič ni narobe, če folijo pustite nalepljeno dlje časa. Nikakor pa folije ne odstranjujte predčasno, saj lahko s tem poškodujete še odprto in nezaceljeno kožo, s tem pa tudi sam tattoo.

Odstranjevanje folije in lupljenje kože

Ko folijo odstranite, morate tattoo spirati z mlačno vodo (ne mrzlo in ne vročo) ter nevtralnim milom. Tega ne uporabljajte pogosto (trikrat dnevno več kot zadošča) in poskrbite, da ne vsebuje alkohola, parfumov ali drugih agresivnih snovi.

Sledi verjetno vsem najmanj prijetna faza, in sicer lupljenje kože. To je lahko zelo različno od posameznika do posameznika. Po navadi se začne nekaj dni po opravljenem tetoviranju in traja nekje do 14 dni.

Do lupljenja pride, ker se bo povrhnjica začela hitro celiti in menjati kožne celice. Prvi sloj kože se bo začel luščiti, spodaj pa bo nastala nova kožna povrhnjica.

POD NOBENIM POGOJEM KOŽE NE PRASKAMO ALI NA SILO ODSTRANJUJEMO! Vem, tudi nam je težko, ampak pod nobenim pogojem ne smemo kože lupiti. Enostavno počakamo, da naredi svoje in se sama čim bolj naravno odstopi.

Dober trik, ki ga včasih uporabljamo, je ta: ko si kožo namažemo s kremo, jo še nežno masiramo z blazinicami prstov. Tako se koščki kože lepo odluščijo, ne da bi ta proces pospeševala.

Tattoo nega s kremami in mazili

V studiu Petra Fon Tattoo nudimo nakup posebej formulirane kreme za celjenje tattojev Hustle Butter. Poleg te lahko za nego svojega tattooja uporabljate tudi druga mazila, pri čemer naj:

  • Ne vsebujejo parfumov ali alkohola.
  • Vsebujejo bogata masla, npr. kokosovo, karité ali shea.
  • Nimajo dodatnih barvil ali abrazivnih snovi, ki bi koži škodovale.

Veliko studiev svetuje uporabo mazil, ki jih lahko kupite v lekarnah in specializiranih trgovinah. Med najpogostejšimi je gotovo mazilo Bepanthen (ne krema, ne plus, zgolj mazilo).

Mazilo nanašamo po potrebi, a pri tem ne pretiravamo. Namažemo zelo na tanko, da koža ni premastna. Prav tako mazila ne nanašamo ves čas, ampak samo takrat, ko se koža posuši. Ponavadi strankam svetujemo, da se namažejo zjutraj, enkrat čez dan (po potrebi) in zvečer pred spanjem na čisto in suho kožo.

Tattoo nega in občutljiva koža

Koža je po tetoviranju še zelo občutljiva, zato je izpostavljanje soncu strogo prepovedano. Če boste tattoo izpostavili soncu, lahko pride do opeklin, okužb in nepravilnega celjenja. Zato je nanos sončne kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 30 obvezen čez cel dan. Mazanje s sončno kremo morate ponoviti na približno dve uri (zato je recimo mazanje z mazilom čez dan popolnoma odveč), če je tattoo izpostavljen soncu.

Če je le možno, tattoo prekrijte z oblačili. Če načrtujete izris tattooja na izpostavljenem telesnem predelu, svetujem tetoviranje v jesenskem ali zimskem času. Takrat je sonce najšibkejše in zato kožo izpostavljamo najmanj časa.

Odsvetovane aktivnosti

Pred odhodom iz studia vas bom gotovo opomnila, da se naslednjih nekaj tednov izogibate tudi fizičnim naporom, bazenom in savnam.

Fizični napor (pa naj bo to zaradi dela ali fizične aktivnosti) povzroči nastanek potu, ki ne vpliva blagodejno na celjenje tattooja.

Odsvetujemo tudi porabo bazenov in savn. Te so lahko odličen kraj za bakterije, ki lahko hitro prodrejo skozi odprto rano in povzročijo okužbe.

Vprašanja

Če ne veste točno, kako naj bi potekala vaša tattoo nega, lahko vedno vprašate. Ko niste prepričani o pravi izbiri mazila, količini izpostavljenega sonca, fizični aktivnosti ali čem drugem, nas lahko vedno pokličete ali nam pišete e-sporočilo.

V primeru, da imate določene težave s kožo (akne, luskavica, okužbe ipd.), se že pred tetoviranjem posvetujte z osebnim zdravnikom ali dermatologom. Prav tako je zelo pomembno, da težave omenite tudi svojemu tetovatorju. Na podlagi strankinih želja, mesta izrisa tattooja in stanja kože bomo svetovali najboljše smernice za izdelavo ter nego tattooja.